Цай аль болох их уух 5 шалтгаан

Хийжүүлээгүйус, кофегooс гадна хүмүүсийн өдөр бүр төдийгүй, өдөрт хэд хэдэн удаа уудаг хамгийн нэртэй ундаа бол цай юм.Гэвч хэрвээ кофены ашиг тусын тухай (дашрамд дурдахад, хор хохирлын тухай)нэлээд байнга шахуу ярьдаг ч,харин цай бараг л анхаарлын гадна үлддэг нь нууц биш. Xар, ногоон, улaaн цайныялгаа нь юунд байдаг вэ?
Манай гарагийн хүн амын 3/2-оосилүү ньцайны бутны (Camellia Sinensis) навчаар хийсэн цай уудаг. Навчин дээр халуун ус хийж, халуунаар нь юмуу мөстэй өгдөг.
Тодорхой төрлийн цай хийхийн тулд навчийг агаарт байлгана.Ингэснээр эсэлт буюуурвал эхлэж, энэ нь навчны анхилуун үнэрт нөлөөлж, түүнийг хүрэн өнгөтэй болгодог байна.
Ногоон цай үйлдвэрлэхийн тулд ферментжүүлээгүй навч хэрэглэдэг бөгөөдуг навч нь кофеин агууулдаггүй аж. Хятадын цайны ангиллаарулаан болон ногоон цайны хоорондох нэг ёсны дундах цай болох улаан цай нь хагас ферментжүүлсэн навч агуулдаг юм.Хар цай үйлдвэрлэхэд хэрэглэдэг навчийг удаан хугацаагаар ферментжүүлдэг.
Цай юугаараа ашигтай вэ?
Хэрвээ табусад ундааг бодвол, цай уух илүү дуртай бол, цай хийх нь илүү их таатай байх болно. Яагаад гэвэл,цай ахиухан уух наад зах нь таван даацтай шалтгаан танд бий болно.
Чөлөөт радикалуудыг устгадаг. Энэ нь эсийг гэмтээж, янз бүрийн үрэвсэл үүсгэдэг химийн бодисууд юм. Бидний бие махбодьтодорхой бүтээгдэхүүнийг энерги болгох юмуунарны гэрэл бидний арьсанд нэвтрэхэд чөлөөт радикалуудыг бий болгодог юм.Чухамхүү чөлөөт радикалууд нь үрчлээ суух, нүүр царай жавхаагүй болох зэрэг хөгшрөх бусад шинж тэмдэгийн гол буруутан нь юм.Харин цай ньөөрийн хүчтэй антиоксидантаар чөлөөт радикалуудыг устгах чадвартай байдаг.
Цусан дахь сахарын түвшинг тогтворжуулдаг. Цай тогтмол уух нь бидний бие махбодь ходоодонд орж байгаа аль нэгэн бүтээгдэхүүнийг хэрхэн хүлээж авахад нөлөөлдөг юм.Дахиад л хангалттай хэмжээний антиоксидант байдгийн ачаарэнэ ундаа нь глюкозын “савалгааг” барьж, үйл явцын тогтвортой байдлыг хангаж өгдөг байна. Ингэхдээ цусан дахь чухамхүү сахарын өндөр хэмжээ нь чихрийн түвшингийн хамгийн тархмал шалтгаан мөн гэдгийг ойлгох нь чухал.
Паркинсоны өвчин тусах эрсдэлийг буруулдаг.Цай ньтархины мэдрэлийн эсэнд халдаж,гэмтсэн бүсэд ийм эс ахиу байх тусам хөдөлгөөнийг улам их бэрхшээлтэй болгодог байна.Гэвч хар цайнд агуулагддаг кофеин ньэнэ өвчин тусах эрсдэлийг бууруулж, түүнийтүрүү үеийн шинж тэмдгийг хөнгөвчилж өгдөгийг зарим судалгаа харуулж байна.
Зүрх-судасны элдэв өвчин тусах магадлалыг багасгадаг.Зүрх, судаасны өвчин тусах эрсдэлийг бууруулахын тулд кофеины хэрэглээг багасгах хэрэгтэй гэжурьд нь эмч нар үзэж байсан юм.Гэвч хэрэг дээрээхар цай болон кофебиднийг ийм өвчнөөс хамгаалжчадахыг шинэ судалгаа харуулж байна. WebMD сайт өдөрт 3-аас 5 хүртэл жижиг аяга кофе юмуу хар цай уудаг хүмүүсийнсудсанд кальцийн хуримтлал (энэ нь зүрхний булчинд цус хүргэхэд саад болдог байна) мэдэгдэүйц бага байсан туршилтын дүнг дурджээ.
Элэг хамгаалдаг. Аяга хар цайнааславтай ашиг олж авдаг бас нэг эрхтэн болбидний элэг юм.Өдөрт 3 болон үүнээс олонаяга хар цай юмуу кофе уух ньтухайлбал хатуурал болон хорт хавдар зэрэг элэгнийархаг өвчин тусах магадлалыг бууруулдагийг зарим судалгааны баримт харуулжбайна.
С.Инда
СЭТГЭГДЭЛ БИЧИХ