Үхчихгүйн тулд биеийн жинг хэрхэн нэмж болохгүй нь тодорхой болов

Хэрэглээний эрин эхлэснээр хүн төрөлхтөн өч төчнөөн асуудалтай тулгарахад хүрсэн билээ . Эдгээрээс олон асуудал давын өмнө хүний эрүүл мэндтэй холбоотой байв. Орчин үеийн анагаах ухаан хүмүүсийн баримтладагамьдралын тодорхой хэв маягийнүр дагаврыг яаж ч оролдлоо гээдшийдэж чадахгүй лбайна.

Олонхи хүн хэрхэн хооллодогийг лдурдахад илүүдэхгүй.Чухамхүү түргэн хоол, өөхтэй болон хортой хоол тэжээл нь одооАмерик болон Европын зарим орны оршин суугчдын гол хоол болж байгааг хэвлэлд дурджээ.Ийм хоолноос болоод үүсдэг гол асуудал бол таргалалт мөнөөс мөн.Таргалалтхүний биед туйлын сөргөөр нөлөөлдөгт гайхах явдалгүй.

Нас дээр гарсан хойно эрүүл мэндийн элдэвасуудалтай болоход хүний ямар жин нэрмээс болдогийг Гарвардын их сургуулийн эрдэмтэд тогтоожээ.18-аас 55 хүртэл насандааэмэгтэйчүүд, 21-ээс 55 хүртэл насандааэрчүүджин нэмж байгаа бол (жилд дунджаар хагас кило),тэтгэвэрт гараад зүрх-судасны элдэв өвчин, чихрийн шижин болон тэр ч байтугай хорт хавдраар өвлчилж болохыгилрүүлжээ.Эдгээр өвчнөөр нас барах нь зуурдынх байх нь тодорхой.Тэгвэл насан туршдаа жин нь өөрчлөгдөөгүй хүмүүсийм өвчинтусахгүй байх илүүмагадлалтай байдаг байна.

Харвардын их сургуулийн эрдэмтдийн судалгаа ньбараг 100 мянган эмэгтэй, 25 мянга орчим эрэгтэйгээс авсан асуулгадхийсэн дүн шинжилгээнд үндэслэжээ.40 орчим насандаа эмэгтэй хүний жин бараг 13 килограммаар, харин эрчүүдийнхбараг 35 насандаа 9,7 килограммар нэмэгдэж байжээ. Дунджаар жирийн нэг америк хүний жин жилд 0,5 килограммар нэмэгдэж байгаагтооцоолоход түвэггүй юм.Харин бүр ахимаг насанд хүрэх үе гэхэд ийм үзүүлэлт нь эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлж, эрт хөгширөхд хүргэж мэднэ.

С.Инда

СЭТГЭГДЭЛ БИЧИХ